10 tips voor een onverslaanbaar businessmodel

Gert Romme 20 januari, 2018

10 tips voor een onverslaanbaar businessmodel

 

Wat wordt de nieuwe Apple van deze eeuw? Of gaat die niet meer opstaan? Iedereen wist dat het businessmodel van successen als Google, Facebook en Amazon niet geëvenaard kon worden, totdat er iemand kwam die dat niet wist.

Voor onverslaanbaarheid hoef je niet groot te zijn. Wat zijn de tien belangrijkste tips voor een onverslaanbaar businessmodel? We zetten ze samen op een rijtje.

1. Team, team, team! Voor het slagen van ons businessmodel zijn de juiste mensen op de juiste plekken met afstand de belangrijkste succesfactor. Of zoals Jim Collins, de auteur van de bestseller ‘Good to Great’ het zei: ‘First, get the right people on the bus’.

 

2. Los een groot probleem op. Dat kan een bestaand probleem zijn, maar nog liever lossen we een probleem op waarvan nog niet iedereen bewust is dat het een probleem is of wordt. Meeste kans van slagen vinden we in iets waar mensen een grote hekel aan hebben, of juist wat mensen geweldig vinden. Hoe dan ook, digitalisering en beleving spelen een zeer grote rol in ons businessmodel.

 

3. Denk groots. We beginnen bij het einde: wat willen we op het einde bereikt hebben? Niet iets onnozels als weekomzet en winstgroei, dat zijn afgeleide doelen. Nee, samen stellen we het Grote, Gedurfde, Dappere Doel vast waar de komende jaren aan werken. Zoals Kennedy in de jaren zestig een man op de maan wilde en Bill Gates streefde naar een homecomputer in ieder huis. Of denk aan Tony’s Chocolonely (eerlijkste, ‘slaafvrije’ chocolade). Iedere dag gaan we werken aan dit Grote Doel, en elke dag weer iets beter dan dag ervoor.

 

4. Kies een kansrijk marktsegment. Onze doelgroep is haarscherp bepaald, niet te groot, maar ook niet te klein. We kennen de behoeftes van onze klanten door en door en betrekken hen intensief bij de verdere ontwikkeling en opschaling. We spelen met de opwinding van telkens nieuw aanbod. Ambassadeurs, oftewel tevreden en loyale klanten, zijn ons belangrijkste bezit. Fanatiek, op het maniakale af richt iedereen binnen ons bedrijf zich op het vinden, binden en telkens terug laten keren van onze klanten.

 

5. Hoge marge en hoge omloopsnelheid. We kiezen voor een productassortiment waarvan de marges én de omloopsnelheid hoog is. Dus: de marge van bijv. een mooie tas van Gucci of Prada combineren we met de omloopsnelheid van een discount supermarkt. Goede brutomarges realiseren we niet door zo goedkoop mogelijk in te kopen. Dit realiseren we door de superbeleving van ons merk bij onze klanten.

 

6. Leg damwanden aan. Inmiddels zwemmen we rond in een prachtige blauwe oceaan en is er volop ruimte voor verdere groei. Hoe gaan we ons paradijs afschermen voor haaien? We werpen drempels op die nieuwkomers moeilijk kunnen nemen. We investeren in hulpbronnen, zoals intellectueel eigendom (merknamen, patenten etc.), big data en betrouwbare partners. Onze cultuur is ook een belangrijke hulpbron. We begrijpen elkaar, overleggen in een vast ritme en dagen elkaar voortdurend uit te leren. We zorgen ervoor dat het allergrootste talent bij ons komt en blijft werken.

 

7. Groei als een bezetene. De markt is geschikt voor snelle uitrol en de organisatie kan opschalen. Marktdominantie versterkt het businessmodel, dus we gaan als een bezetene groeien. Al snel gaan we over landsgrenzen heen. Niet land per land, maar een aantal landen tegelijk. Ingewikkeld? Welnee, ons businessmodel en onze getalenteerde mensen kunnen dat aan.  

 

8. Ontwijk barrières. Bestaande wet- en regelgeving heeft moeite om ons onverslaanbare businessmodel te volgen, terwijl we de gevestigde orde op zijn minst zenuwachtig maken. Dit roept krachten op die ons gezamenlijk willen dwarsbomen. Dit schaakspel spelen we uitmuntend, we benutten de zwaktes van onze tegenspelers maximaal. Of zoals Napoleon ooit zei: mijn ideale vijand? Dat is een coalitie.

 

9. Zorg voor voldoende brandstof. De veldtocht van dezelfde Napoleon naar Rusland was een groot succes, totdat hij in Moskou met de winter voor de deur zonder aanvoerlijnen kwam te zitten. Het gevolg was rampzalig. De brandstof voor ons onverslaanbare businessmodel is talent en cash, en daar is in onze onmetelijk grote oceaan nooit genoeg van. Dus we zorgen ervoor dat cash altijd ‘Just in Time’ is. De beheersing van investeringen en werkkapitaal (debiteuren, voorraden, onderhanden werk) is net zo belangrijk als onze omzetgroei. Onze investeerders zijn goed geïnformeerd. We zorgen ervoor dat we een alternatief financieringsplan achter de hand hebben.

 

10. Geef nooit op. De moeilijkste tegenstander is er een die nooit opgeeft. Omdat wendbaarheid, creativiteit en de vaardigheid constant te vernieuwen in het DNA van onze organisatie zit, geeft het ons altijd een ontsnappingsmogelijkheid. Je verliest past als je opgeeft. Het is heerlijk ondernemen als je weet dat je nooit kan verliezen: we geven namelijk nooit op.

 

In onze trainingen vindt je veel inspiratie voor verbeteren en vernieuwen van businessmodellen. Leren is investeren. Over hoe jij jouw businessmodel kan versterken. Of die van je werkgever of van een klant.

 

Meer weten over het versterken van een businessmodel?
Schrijf je in voor onze training Businessanalyses in nieuw perspectief (voor financials) of voor onze Masterclass: Rendementsverbetering (voor ondernemers). Of neem contact met ons op via info@gremiovitalis.com of 06-51502131